Nástupište pod autobusovou stanicou zaplnia Spáči

26.06.2012 Topoľčany

Topoľčany 26. júna (TASR) – Výtvarný priestor v podchode topoľčianskej autobusovej stanice predstaví tvorbu slovenského výtvarníka Ota Hudeca. Galéria Nástupište 1-12 uvedie jeho diela v rámci výstavy „Spáči/The Sleepers“.

Umelec sa vo svojej tvorbe dlhodobo zameriava na využitie výtvarného umenia ako nástroja k sociálnej zmene a popri tom sa usiluje aj o zachovanie základnej funkcie umenia, teda o vyjadrenie krásy. „Svoj talent uplatňuje v maľbe, inštaláciách, vo video tvorbe, v site specific projektoch, performance a ďalších médiách. S jeho prácami sa už zoznámila verejnosť v mnohých krajinách, medzi inými v jeho obľúbenom Portugalsku, Španielsku či v USA,“ uviedol Július Krištof z Nástupišťa 1-12. Na vernisáži, ktorá sa bude konať 30. júna, budú jeho diela hudobne sprevádzať harfistka Mária Kmeťková a klaviristka a speváčka Andrea Bučková.

Výtvarník Oto Hudec je finalistom aktuálneho 17. ročníka prestížneho ocenenia pre mladých umelcov do 35 rokov Ceny Oskára Čepána. Na výstave Spáči/The Sleepers predstaví aj svoju nástennú maľbu veľryby, ktorú v týchto dňoch realizuje priamo vo vstupnej časti topoľčianskeho podchodu. Pôvodne ju navrhol pre americké mesto San Francisco, v ktorom nejaký čas žil a tvoril. „Na svojom chrbte mala niesť budovy San Francisca. Oto od svojho zámeru upustil a svoj návrh mierne pozmenil. Veľryba tak vzniká v slovenských Topoľčanoch a na svojom chrbte ponesie budovy tohto mesta,“ dodal Krištof.
 

Vyberte región